EN FR RO
EN FR RO

Europa văzută de la firul ierbii (Revista22)

Alături de tineri lideri din societatea civilă, Revista 22 și Comisia Europeană în România, suntem onorați să participăm cu idei într-un supliment consultativ privind relația România-Uniunea Europeană după 15 ani de la aderarea noastră în spațiul comunitar și economic european (EEA).

introducere de Octavian Manea, jurnalist specializat în politică externă
https://revista22.ro/sup…/europa-vazuta-de-la-firul-ierbii

Dan Perjovschi a ilustrat perspectivele.


****

În paginile ce urmează vă propunem să citim viziunea lor despre rolul pe care Uniunea Europeană îl joacă în viața tinerilor care s-au format într-o lume unde valorile europene sunt coordonatele normalității. Pe scurt, ce înseamnă Europa pentru cei care s-au născut și maturizat într-o Românie europeană. Au răspuns artiști, antropologi, influenceri, elevi, reprezentanți ai noului val de ONG-uri preocupate de viitorul comunităților, tranziția verde, revitalizarea prin cultură, educația urbană,  afacerile europene, educația informală sau specializate în combatarea traficului de persoane și a exploatării sexuale.

Care este primul cuvânt care îți vine în minte atunci când auzi Uniunea Europeană/Europa?

România-Uniunea Europeană, de 15 ani împreună. Ce înseamnă asta pentru tine?

Care este rolul României în UE, acum și în viitor?

Cum aducem Europa mai aproape de cetățean/explica mai bine ce înseamnă UE în România? Cum ai vrea să te implici în asta?

Alexandru-Grig VULPE

Socio-antropolog & media enthusiast, tranzit2030.eu

ResPublica. Erasmus, Stefan Zweig, Nicolae Titulescu. Pluralism. Multiculturalism. Democrație. Stat social. Reziliență. Echitate. Francofonie. Pactul Verde European.

Primul proiect european în cadrul căruia am avut ocazia să particip se numea Prietenii Planetei Albastre, prin clasa a III-a. Între timp am participat și m-am format în multiple contexte internaționale, beneficiind direct de deschiderea comunității Uniunii Europene către România, cât și viceversa. Din punctul meu de vedere, Europa înseamnă azi solidaritate, deci aș propune să cultivăm asta la nivel local.

România reprezintă o garanție pentru securitatea regională, iar Europa, o garanție pentru modernizare locală. Viitor durabil și pace.Rolul României rămâne în continuare acela de a traduce la nivel local bune practici europene, deja testate și sustenabile. Parafrazând liderul polonez Elżbieta Bieńkowska, fostul comisar european pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, e important să ne orientăm guvernanța pe expertiză și specializare inteligentă, spre industrii și sectoare sustenabile, cu capacitate ridicată de inovare. Conform Comisiei Europene, avem nevoie de asemenea să creștem de cel puțin patru ori investițiile public-private în cercetare și dezvoltare. Este nevoie de un efort colectiv și trebuie să accelerăm cooperarea inter-sectorială și parteneriatele public-private. Planul de țară, PNRR, cât și buna implementare a programelor operaționale regionale depind de capacitatea administrației în atragerea resurselor umane&financiare necesare proiectelor de modernizare a României.

Libertatea presei. Stat de drept. Democrație participativă. Managementul riscurilor. Predictibilitate. Îmi doresc ca pentru România comunitatea și proiectul european să reprezinte incluziune și sustenabilitate, fie că vorbim despre accesul la sănătate publică, la educație, mediu construit, digitalizarea, mobilitate sau agricultură.

Cum poți aduce schimbarea la nivel local cu ajutorul fondurilor europene?

După cum sublinia MEP Ramona Strugariu, România trebuie să devină policy-maker, să depășească paradigma de decision-taker. Cred că e nevoie de puțin mai mult optimism, auto‑organizare și de apetit pentru reformele structurale și de coeziune. Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cât și Programele Operaționale 2021-2027 reprezintă într‑adevăr șansa României de a reduce decalaje, șansa la modernizare și dezvoltare durabilă.

În acord cu Obiectivele Dezvoltării Durabile (SDGs), implementarea politicilor Pactului Verde European la nivel local, cât și a reformelor din PNRR presupune investiții neutre din punct de vedere climatic, înverzirea sistemelor financiare, dezvoltarea economiei circulare, utilizarea eficientă a resurselor, cât și stimularea coeziunii comunitare – prin combaterea sărăciei energetice și scăderea decalajelor.

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin