EN FR RO
EN FR RO

Manifest InvestGiurgiu.eu

giurgiu

Motto: „Primii investitori ai unui teritoriu sunt membrii comunităților care locuiesc / aleg să locuiască acolo”.

Provocări și oportunități

  • Conform DESI Index, Regiunea de Dezvoltare Sud-Muntenia și Județul Giurgiu reprezină unul dintre cele mai defavorizate și subdezvoltate teritorii din întreaga Uniune Europeană. Cu toate acestea, realitatea din teren nu încetează să surprindă.

  • Cercul vicios al subdezvoltării. Depresiune socio-economică a zonelor în declin (shrinking regions) vine la pachet cu pesimism cronic. Auzim adesea lamentări de genul „aici nimic bun nu se poate întâmpla”, „ultimul stinge lumina”. În aceste teritorii mediul asociativ și participarea publică sunt scăzute.

  • Nu înțelegem cât de importantă este partea de promovare externă. Polonia are sute de specialiști în relația cu investitorii la nivelul regiunilor. În schimb, dacă ne uităm în România, chiar și orașele mari au birouri minuscule de cooperare externă. Camerele de comerț județene de câțiva ani nici nu se mai obosesc să publice rapoarte de activitate.

  • Actuala paradigma administrativ-teritorială și stadiul prezent de (sub)dezvoltare ne împinge să ne axăm funcționarea curentă pe subvenții și dezvoltarea pe fonduri externe, contrar bunelor practice din economiile dezvoltate. Nu reușim să să previzionăm corect la începutul anului cheltuielile necesare, să ne pregătim pentru momente de criză, să economisim – ba chiar ne-am obișnuit să trăim pe datorie. (bursa.ro)

Soluții propuse: Să avem curajul să inversăm paradigma. Promovarea externă, cultura, sănătatea și turismul să devină pilonii noștrii de dezvoltare.Trebuie să plantăm semințe pentru a culege roade... Reconstrucție, promovare și dezvoltare durabilă.

î

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin