Interviu cu Mihai Mitrică despre Animest. Giurgiu și Ruse pot deveni o forță creativă în viitor.

Antropologul giurgiuvean Alexandru-Grig Vulpe (tranzit2030.eu) a stat de vorbă cu Mihai Mitrică, directorul Festivalului Internațional de Film de Animație Animest despre prima oprire a caravanei cinematografice Animest la Giurgiu. Între 9-11 iunie 2023 publicul giurgiuvean este așteptat la festival cu un program de filme, workshop-uri și cine-concert, special gândit pentru întreaga familie. Intrarea este liberă la toate activitățile din proiect.

Mihai, povestește-ne te rugăm cum îți amintești de Giurgiu și de oamenii de aici în perioada liceului și care a fost traseul tău spre zona de animație, film și industrii creative.

Pe vremea liceului, Giurgiu însemna pentru mine spațiul din fața teatrului, unde ne strângeam să ascultăm muzică, de cele mai multe ori casete audio cu metale luate de la Ruse din targ. Giurgiu însemna și curtea școlii și parcul Alei, mai exact la Cetate, unde ne adunam să jucăm fotbal și din nou să ascultăm muzică. Era vremea casetofoanelor duble mai micuțe, care îți permiteau să le iei cu tine oriunde, utilizând baterii. Îmi amintesc și despre clasicele conflicte dintre depeșari și rockeri.

Au fost însă niște ani senzaționali de pionierat în Giurgiu din toate punctele de vedere. Muzică, film, grafitti. Nu pot să uit că am scris nume de trupe pe blocuri cu unii dintre colegi, ceea ce pe vremea aceea era revoluționar. Vorbim de anii ’90-93. Am avut noroc și de niște colegi de generație mișto.

Din punct de vedere cinematografic am crescut cu cele două redute, Cinema București și Lumina, unde mergeam săptămânal la film. La TV în liceu am fost generația Twin Peaks (Trăiască Lynch!), dar și Dosarele X (Trăiască Mulder și Scully!). După liceu era trendul ASE (Academia de Studii Economice din București), pe care l-am urmat și eu, la Facultatea de Management, deși era mare concurența pe atunci, 9 pe loc sau ceva pe acolo. Nefiind neapărat atras de zona asta, dar învățând lucruri super interesante, de exemplu diferite sisteme de management din diverse țări, am cotit-o către management public/cultural. Am intrat în lumea filmului la sala de cinema Elvire Popesco a Institutului Francez din București, unde ajutam la organizare de evenimente, iar din 2003 m-am alăturat echipei TIFF – Festivalul Internațional de Film Transilvania, la Cluj.

Povestea Animest. Cum a apărut ideea festivalului, care au fost cele mai importante provocări pe parcursul evoluției lui și cum de a durat așa mult până să veniți cu el la Giurgiu?

Ideea festivalului a apărut în 2005, când la discuții cu prieteni din zona creativă de film și ilustrație, am descoperit că sunt oameni care fac filme de animație acasă la ei. Și nu au unde să le arate mai deloc. Pe atunci în România existau TIFF-ul la Cluj și festivalul DAKINO în Bucuresti. În rest, evenimentele de film care mai se mai întâmplau la vremea aceea erau organizate de institutele culturale: British Council, Institutul Francez, Centru Ceh.

Așa că, împreună cu un alt giurgiuvean, care activa deja în cercuri culturale, Laurențiu Brătan, prieten bun, am încercat să oferim această platformă oamenilor care făceau animație atunci. Însă înainte voiam să arătăm că există și alte genuri de film de animație, nu doar Disney și Pixar, care se vedeau pe vremea aceea în cinematografe. 

Prima ediție a avut loc în 2006, când am obținut primele finanțări, și răspunsul publicului a fost fantastic. Am avut trei cinematografe pline la prima ediție. Provocările sunt mereu legate de finanțări, pentru că sistemul din România nu-ți permite să obții finanțări pe termen lung, să-ți poți face o strategie. Trebuie să aplici an de an, așa încât îți faci strategii de la ediție la ediție, în funcție de concursurile pe care le câștigi. 

La Giurgiu am tot încercat să organizăm nu neapărat Animest, dar un eveniment cinematografic încă din 2015, știind că orașul în care am crescut nu mai are niciun cinematograf funcțional. Acum s-au aliniat astrele și iată, vom avea trei zile de festival.

Ediția de anul acesta la Giurgiu, Animest+ și ce urmează mai departe

Ediția de anul asta va fi una pilot, să vedem cum reacționează lumea după atât de mult timp în care nu au avut un cinema în oraș și s-a pierdut obiceiul de a ieși la film. Știu că Bucureștiul este aproape și mulți preferă drumul la mall, însă cred că în Giurgiu există, mai ales în rândul liceenilor, oameni care vor să vadă altfel de filme. 

Așadar încercăm să scoatem lumea din casă și să creăm o comunitate constantă în oraș pentru astfel de evenimente.

După cum bine știi, avem destul de mulți giurgiuveni cu background în zona industriilor creative (teatru, film, arhitectură, design, științe sociale), care au plecat însă din oraș și nu au avut încă ocazia să contribuie cu ceva înapoi. Exista totuși în ultimii ani un val de inițiative care încep să apară pe zona civică, culturală și de mediu. Din perspectiva asta, cum vezi evoluția orașului și a euroregiunii Giurgiu-Ruse pe termen mediu, să zicem în anul 2030? Ce ți-ai dori să vezi, să se întâmple?

Da, așa este. Cred că lumea a început să-și dea seama că Bucureștiul este sufocat de evenimente culturale, multe dintre ele redundante, și cred că pe viitor artiștii din diverse zone de cultură se vor apleca către locurile din care provin pentru a duce acolo proiecte inovatoare. 

Alăturarea cu Ruse este super ofertantă, orașul din Bulgaria fiind probabil mult mai viu din punct de vedere al diversității culturale, fiind și mai mare ca număr de locuitori. Colaborarea cu comunitățile de artiști sau cu evenimentele din Ruse ar fi fantastică din multe puncte de vedere. În liceu, când veneau prieteni din orașe din nordul țării sau din vest, le ziceam că dincolo de Dunăre este un alt cartier al orașului și arătam spre Ruse. De fapt, mai degrabă Giurgiu era un cartier mai mic al orașului Ruse. Sunt convins că cele două „cartiere” pot deveni o forță creativă în viitorul apropiat. Trebuie doar ca aceste comunități să se întâlnească și „să pună țările la cale”.

Până în 2030 mi-ar plăcea să existe in Giurgiu un spațiu alternativ în care să devină o obișnuință săptămână de săptămână evenimentele culturale cât mai diversificate din punct de vedere creativ, impulsionând astfel tinerii liceeni din oraș. Să fie acel „Creative Hub” unde să-și petreacă timpul într-un mod inteligent. (Mihai Mitrică, directorul Festivalului Internațional de Film de Animație Animest)

Festivalul Animest+ Giurgiu se deschide vineri 9 iunie 2023 cu o proiecție de film în aer liber, pe Esplanada Teatrului Tudor Vianu și continuă în weekend cu ateliere de animație pentru copii la Ateneul Nicolae Bălănescu, proiecții în aer liber și un cine-concert original interpretat de Sebastian Burneci Trio.

Eveniment Facebook: https://www.facebook.com/events/960069665131294 

Parteneri: Consiliul Județean Giurgiu, Primăria Municipiului Giurgiu, Teatrul Tudor Vianu, Tranzit 2030

Parteneri media: Jurnal Giurgiuvean, Salvează Cinema Giurgiu, Friendshipbridge.eu

https://www.plus.animest.ro/giurgiu

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Verified by MonsterInsights