„Va fi nevoie să investim în tehnologii nepoluante, în energii regenerabile și mai ales într-o strategie care urmărește de la nivel central realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă. ”
„Vizitați CLUJ în timpul marilor evenimente, un aer profund european plutește și întreaga societate își ia hainele de sărbătoare - totul pare mult mai aproape de realitatea care o visăm toți.”
„Eu cred că totul ține de comunitate, Clujul din ultimii ani s-a construit în special din cauza unei comunități foarte active.”
„Venind la Cluj, veți vedea o parte din trecut dar și o parte din viitor pentru că lucrurile avansează foarte repede aici.”
„Este nevoie să creăm spații comunitare accesibile în care arta și sportul să contribuie la formarea tinerilor și la dialogul intergenerațional. ”
„Ne-am dat seama că problema consumului de resurse este una majoră la scară planetară și că pe lângă soluțiile care se pot găsi local, e nevoie și de un consens global asupra acestui subiect. ”
“C’est un projet de découverte d’un pays que je ne connaissais pas, mais qui m’a apporté un lien fraternel avec les pays de l’Est”.
“Nous voulons que le numérique soit plus responsable des hommes, de l’environnement et évidemment rayonner sur l’international. Aussi, Nantes est une ville sociale, proche de la nature et des océans. Cela se ressent beaucoup dans la filière du numérique car nous travaillons dans l’entraide.”
“C’est une ville dans laquelle nous avons la chance d’avoir une mixité sociale et il faut continuer à mettre en avant les qualités de cette ville comme l’articulation avec les espaces naturels ou rivières”.
“La ville de Nantes a toujours misé sur la culture pour valoriser son attraction économique et touristique. C’était un pari risqué avec une audace certaine, mais qui a très bien fonctionné.”
“Les villes comme Nantes, qui sont soumises à une pression démographique forte, doivent réussir à s’organiser pour vivre ensemble, garder une qualité de vie satisfaisante et répondre aux défis environnementaux et climatiques. Le défi est d’arriver à trouver cet équilibre.”
“Je suis arrivée à Nantes par le biais du bénévolat, car je voulais m’impliquer, être active dans le monde associatif et rencontrer du monde”.
“L’histoire de la répartition des richesses doit être travaillée également au niveau international. Si nous voulons répondre aux enjeux climatiques, il faut également répondre aux enjeux sociaux et économiques, car nous ne pouvons pas demander aux plus pauvres de participer davantage."
“La spécificité de Nantes est que cette ville s’est fait connaître par la culture. Le vivre-ensemble est assez préservé du fait de cette richesse culturelle, la créativité et la diversité.”
“Nous espérons que la ville de Nantes soit toujours un terrain de jeu et d’accueil pour tous afin de répondre aux besoins de sociabilité. Il faut que chaque personne ait sa place en ville”.
Cu ocazia celei de-a doua sale aniversări și în cadrul Festivalului Filmului Românesc de la Nantes, Centrul Cultural Franco-Român din Nantes a avut onoarea de a găzdui vernisajul expoziției complete TRANZIT2030 în data de 24 iunie 2022 la Europa Nantes. Au participat reprezentanți ai orașului Nantes, Nantes Métropole și reprezentanți ai Institutului Cultural Român de la Paris.
La evenimentul de lansare au participat dl Luca Niculescu, Excelența Sa Ambasadorul României în Franța, dl Joseph Giustiniani, atașat pentru cooperare, directorul adjunct al Institutului Francez din România, dl Ion Petrovai, director inovație FreshBlood HealthTech și reprezentanți ai municipalităților Cluj-Napoca (dna Oana Buzatu) și Nantes (dl Yves Pascouau).
<< Cristina Șișcanu de la Cities on The Record a stat de vorbă cu doi dintre inițiatorii unei frumoase colaborări franco-române, Maria Toader și Alexandru Grig Vulpe despre contextul programului „Tranziție ecologică, schimbări climatice și orașe durabile” sprijinit de Ambasada Republicii Franceze în Romania.
De cele mai multe ori, atât la nivel personal cât și la nivel general, percepem orașele ca fiind oarecum izolate. Fiecare cu problemele sale, cu oamenii săi, în căutarea de soluții pentru a crește calitatea vieții și a le administra mai bine. În fața unor provocări mai mari cum ar fi problemele regionale sau globale, constatăm însă că un efort izolat nu are un impact atât e mare și e nevoie de colaborare dincolo de limitele administrative ale unui oraș..
Cum pot orașele să se partenerieze între ele, cum pot folosi aceste colaborări în a inova și răspunde mai bine provocărilor importante?
Am găsit o poveste foarte interesantă pusă pe picioare cu energia specifică unor tineri inimoși de colaborare între Cluj Napoca și Nantes – denumită Tranzit 2030 – un proiect de colaborare descentralizată axat pe inovare, reziliență urbană și de mediu.
Haideți să aflăm mai multe despre această colaborare. >>